Sernik na zimno z truskawkami

Ewelina
Ciasta
24.06.2016 13:08
Sernik na zimno z truskawkami

Składniki

Składniki

Rozmiar formy – 24 cm

Spód:

**I wariant – pieczemy biszkopt**

Przepis na biszkopt tu: http://kobieceinspiracje.pl/34160,przepis-na-idealny-biszkopt.html

**II wariant – spód z owsianych ciasteczek**

220 gram owsianych ciasteczek ( pokruszonych) + 100 gram masła ( rozpuszczone) - mieszamy dokładnie razem a następnie wykładamy na spód formy do pieczenia, odstawiamy na pół godziny do lodówki

**III wariant – kupujemy gotowy biszkopt :)**

Masa serowa:

750 g zmielonego twarogu

3 jajka

125 g cukru pudru ( pół szklanki)

4 łyżeczki żelatyny + pół szklanki wody

laska wanilii

Dodatkowo:

truskawki

1 galaretka pomarańczowa

Przepis

Galaretka:

Rozpuszczamy galaretkę w 450 ml gorącej wody.

Odstawiamy do ostudzenia.

Na dnie tortownicy wykładamy biszkopt a następnie układamy truskawki.

Żelatynę wsypujemy do szklanki i namaczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje wstawiamy do miseczki z gorącą wodą i rozpuszczamy.

Miksujemy jajka z cukrem pudrem a następnie dodajemy twaróg. Dodajemy laskę wanilii. Całość dokładnie mieszkamy. Do przygotowanej masy dodajemy rozpuszczoną ( chłodną żelatynę), cały czas miksując.

Masę serową wykładamy do tortownicy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po upływie pół godziny wykładamy na naszym cieście truskawki a następnie zalewamy je galaretką

Ciasto po 2-3 godzinach możemy już pałaszować nasze sernik razem z rodziną :)

Smacznego

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną