Składniki
Składniki
Rozmiar formy – 24 cm
Spód:
**I wariant – pieczemy biszkopt**
Przepis na biszkopt tu: http://kobieceinspiracje.pl/34160,przepis-na-idealny-biszkopt.html
**II wariant – spód z owsianych ciasteczek**
220 gram owsianych ciasteczek ( pokruszonych) + 100 gram masła ( rozpuszczone) - mieszamy dokładnie razem a następnie wykładamy na spód formy do pieczenia, odstawiamy na pół godziny do lodówki
**III wariant – kupujemy gotowy biszkopt :)**
Masa serowa:
750 g zmielonego twarogu
3 jajka
125 g cukru pudru ( pół szklanki)
4 łyżeczki żelatyny + pół szklanki wody
laska wanilii
Dodatkowo:
truskawki
1 galaretka pomarańczowa
Przepis
Galaretka:
Rozpuszczamy galaretkę w 450 ml gorącej wody.
Odstawiamy do ostudzenia.
Na dnie tortownicy wykładamy biszkopt a następnie układamy truskawki.
Żelatynę wsypujemy do szklanki i namaczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje wstawiamy do miseczki z gorącą wodą i rozpuszczamy.
Miksujemy jajka z cukrem pudrem a następnie dodajemy twaróg. Dodajemy laskę wanilii. Całość dokładnie mieszkamy. Do przygotowanej masy dodajemy rozpuszczoną ( chłodną żelatynę), cały czas miksując.
Masę serową wykładamy do tortownicy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po upływie pół godziny wykładamy na naszym cieście truskawki a następnie zalewamy je galaretką
Ciasto po 2-3 godzinach możemy już pałaszować nasze sernik razem z rodziną :)
Smacznego