Sernik na zimno z truskawkami

Krzysztof
Ciasta
21.11.2014 20:15
Sernik na zimno z truskawkami

Przepis

Składniki:

1 kg sera mielonego w wiaderku

250 serka mascarpone

3/4 szklanki cukru pudru

około 400 g truskawek kaszubskich

1 opakowanie biszkoptów okrągłych

3,5-4 łyżki żelatyny

2 galaretki truskawkowe

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy biszkoptami.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody,dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Do dużej miski przekładamy ser,dodajemy mascarpone,cukier puder i nasiona wanilii.Miksujemy chwilę do połączenia się składników.Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.Gotową masę serową wylewamy na biszkopty.Wstawiamy do lodówki na około godzinę,aż masa stężeje.Galaretki dodajemy do 750 ml gorącej wody,mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek i odstawiamy do ostygnięcia.Na zastygniętej masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki.Całość zalewamy ostudzoną galaretką.Wstawiamy do lodówki.

Inspiracja: Mój własny przepis.