Sernik na zimno z truskawkami

Ewelina
Ciasta
16.01.2014 22:38
Sernik na zimno z truskawkami

Przepis

Składniki:

herbatniki

4 opakowania waniliowych serków homogenizowanych (typu "Danio")

szklanka śmietany kremówki

4 łyżki cukru pudru

2 czubate łyżki żelatyny

galaretka truskawkowa

truskawki

Przygotowanie:

Tortownicę uszczelnić folią aluminiową. Herbatniki ułożyć na spodzie tortownicy. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.Masę serową wylać na herbatniki, włożyć do lodówki.

Galaretkę wsypać do gorącej wody (w odrobinę mniejszej ilości niż podano na opakowaniu) i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotować), następnie odstawić do wystudzenia i zgęstnienia. Gdy sernik lekko stężeje ukłożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.