Przepis
Składniki:
herbatniki
4 opakowania waniliowych serków homogenizowanych (typu "Danio")
szklanka śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
galaretka truskawkowa
truskawki
Przygotowanie:
Tortownicę uszczelnić folią aluminiową. Herbatniki ułożyć na spodzie tortownicy. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.Masę serową wylać na herbatniki, włożyć do lodówki.
Galaretkę wsypać do gorącej wody (w odrobinę mniejszej ilości niż podano na opakowaniu) i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotować), następnie odstawić do wystudzenia i zgęstnienia. Gdy sernik lekko stężeje ukłożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.