Składniki na ok.21 pierogów z bryndzą: 750 g ziemniaków 200 g mąki pszennej 1 jajko 250 g bryndzy 50 g masła 150 g słoniny lub boczku kwaśna śmietana szczypiorek, koper sól i pieprz do smaku Farsz do pierogów: Odważyć 150 g startych ziemniaków, dodać 50 g masła, 250 g bryndzy, trochę posiekanego szczypiorku i 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Na każde kółko położyć kulkę farszu, złożyć kółko na pół i zlepić brzegi ciasta w kształt pierogów. Gotować pierogi w osolonej wodzie powoli, na małym ogniu, ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Ciasto sklejać, nie zahaczając o farsz, w przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania. Ciasto na pierogi: Do reszty startych ziemniaków dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto.