Polecam ☺ SKŁADNIKI ( na ok. 400 g marmolady): - 500 g łodyg rabarbaru - 1/4 szklanki syropu słodzącego (u mnie melasa z karobu) * (60 ml) - 2 całe, suszone kwiatki dzikiej lawendy (francuskiej) lub 1 łyżeczka rozdrobnionych kwiatków zwykłej lawendy (angielskiej) - sok z połowy cytryny - 1/2 szklanki wody * zamiast syropu, do posłodzenia można również użyć daktyli (świeżych lub suszonych), które dusimy razem z rabarbarem, wtedy też na końcu, dobrze jest marmoladę zmiksować, aby była bardziej jednolita; ilość daktyli zależy od naszych preferencji, na nie za słodką wersję marmolady, proponuję 150-200 g daktyli PRZYGOTOWANIE: Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy łodygi na 1 cm kawałki. 400 g of the marmalade): - 500 g fresh rhubarb stalks - 1/4 C favorite sweetening syrup (for ex. date syrup, maple syrup or carob molasses) * (60 ml) - 2 whole dried wild lavender flowers (french lavender) or 1 tsp crushed, ordinary lavender flowers (english lavender) - 1/2 lemon (just the juice) - 1/2 C water * instead of the syrup, you can also use dates (fresh or dried), 150-200 g; you need to cook them with rhubarb and then blend the marmalade to get the smooth consistency or leave it whole if you like it PREPARATION: Wash the Wspaniale wpisuje się ona w aktualny sezon rabarbarowo-wiosenny, gdy wszystko kwitnie i wszędzie pachnie kwiatami ;) Lawenda jest delikatnie wyczuwalna, nie jest dominująca, bo nie chciałam, aby jej aromat był zbyt silny, gdyż wtedy robi się trochę mdlący. Gotujemy z przykrywką przez 10 minut, a następnie zdejmujemy ją i gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 30 minut. Gotujemy z przykrywką przez 10 minut, a następnie zdejmujemy ją i gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 30 minut. Its only an interesting accent to the sour rhubarb. The marmalade is quick and easy to prepare and doesnt contain refined sugar, I replaced it with syrup, but you can also use dates instead. Its not overly sweet, for me its perfect, but if you prefer it more sweet, add more syrup or dates ☺ INGREDIENTS (for approx. Na końcu wyławiamy łodyżki z kwiatków dzikiej lawendy (jeśli takiej użyliśmy, bo przy zwykłej nic nie usuwamy). Na końcu wyławiamy łodyżki z kwiatków dzikiej lawendy (jeśli takiej użyliśmy, bo przy zwykłej nic nie usuwamy). At the end, remove the stalks of the wild lavender flowers (omit this step if using crushed flowers of the ordinary lavender). At the end, remove the stalks of the wild lavender flowers (omit this step if using crushed flowers of the ordinary lavender). Marmolada nie jest przesadnie słodka, dla mnie jest taka akurat, ale jeśli wolisz bardziej słodką, dodaj więcej syropu/daktyli. RHUBARB-LAVENDER MARMALADE (REFINED SUGAR-FREE) Bardzo fajna i prosta marmolada, którą przygotowałam specjalnie do nowego deseru, ale oprócz takiego zastosowania to też super dodatek do kanapek, naleśników, pankejków i owsianki. Przechowujemy w lodówce do 7 dni, albo pasteryzujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Przechowujemy w lodówce do 7 dni, albo pasteryzujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Its a lovely accent in current spring-rhubarb season, when everything blooms and you can smell flowers everywhere ;) The taste of the lavender is very delicate, its not dominant, because I didnt want her flavor to be too strong, cause then it gets a little vapid. Kolejnym jej atutem jest szybki czas przygotowania i brak cukru rafinowanego, który zastąpiłam syropem, ale można go też zamienić na daktyle. Cook it with a lid for 10 minutes, then take it off and cook the marmalade on low heat for approx.