Struan z rodzynkami i cynamonem

Jacek
Śniadania
08.05.2017 20:07
Struan z rodzynkami i cynamonem

Składniki (foremka 25x11 cm): 380 g mąki pszennej chlebowej 25 g polenty (zastąpiłem kaszą kukurydzianą) 16 g płatków owsianych 8 g otrębów pszennych 40 g ugotowanego brązowego ryżu (ja dodałem basmati) 35 g cukru trzcinowego (dałem 25 g) 9 g soli 30 g miodu 90+60 g letniej wody 20 g świeżych drożdży 73 g kefiru lub maślanki 100 g rodzynek – roztopione masło (ok. 25 g) – czubata łyżka cukru wymieszana z 1/2 łyżeczki cynamonu – smalec do natłuszczenia foremek W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę (lub kefir) i miód. Drobne uwagi Marcina: – w razie braku polenty, można użyć kaszy kukurydzianej – zamiast rodzynek można dać suszoną żurawinę (albo mieszankę rodzynek z żurawiną) – przeliczyłem składniki, aby ilość struana była taka, jak w mojej zakwasowej wersji. Moje drobne zmiany, jakie wprowadziłem do przepisu: - przeliczyłem na połowę składników (foremka 25x11 cm) - polentę zastąpiłem kaszą kukurydzianą, ryż brązowy - ryżem basmati - dałem trochę mniej cukru - z kaszy kukurydzianej, płatków owsianych i otrębów zrobiłem namaczankę Struan wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina) Przełóż ciasto do natłuszonej miski, i odstaw po przykryciem w temperaturze pokojowej, na 2 – 3 godziny, do podwojenia się jego objętości. Na czas ostatnich 4 – 5 minut pieczenia przełącz piekarnik na dolną grzałkę, aby spody bochenków ładnie się przypiekły. Przykryj ciasto i odstaw do ostatniego wyrastania dopóty, dopóki ciasto nie osiągnie górnych rantów foremki – około 2 godzin. Po upieczeniu się chleba wyjmij go z foremek, górę posmaruj odrobiną masła, i obsyp resztką cukru z cynamonem, jeśli Ci coś zostało. Złóż ciasto i wyrabiaj ręcznie 2 – 3 minuty, do równomiernego rozłożenia się rodzynek w cieście. Struan z rodzynkami i cynamonem w majowej Piekarni Amber Struan to szkocki słodki chleb tradycyjnie wypiekany po żniwach, w przeddzień święta Michała Archanioła (29 września). Ze względu na remont i brak czasu piekłem szybszą wersję na drożdżach. Wstaw foremkę z chlebem do piekarnika i piecz około 45 – 50 minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, rozciągnij i obsyp rodzynkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2017/05/struan-z-rodzynkami-i-cynamonem-w.html