Tym razem korzystałem z przepisu ze strony ilovebake.pl Składniki na 2 blachy ciasteczek cynamonowych 250 g mąki pszennej np. typ 450 (tortowa) 120 g zimnego masła lub margaryny 115 g drobnego cukru lub cukru pudru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 jajko szczypta, dwie mielonego imbiru (niekoniecznie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko na jednolite ciasto. Może nie tak ekstremalnie kruche jak maślane, ale za to z mniejszą ilością tłuszczu, więc pewnie mniej kaloryczne :) Większość ciastek robi się bardzo szybko, a ich domowy smak wynagradza poświęcony im czas z nawiązką. Ciasto rozwałkowujemy na lekko obsypanym mąką blacie kuchennym lub stolnicy. Ciasteczka pieczemy w tej temperaturze przez ok. 15 min, aż lekko się zarumienią. Wykrawamy dowolne kształty ciasteczek i przekładamy na papier do pieczenia.