- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Składniki:
sos Madziarów
filet z morszczuka ok 400g
3-4 marchewki
1 większa pietruszka
½ selera
1 cebula
1 por
kilka łyżek mąki
3 łyżki oleju
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
Przepis
Filety myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na złocisty kolor.
Rybę przekładamy na półmisek, czekamy aż ostygnie.
Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę i pora (białą część) drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy chwilę i dodajemy pozostałe warzywa. Całość krótko podsmażamy, podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i dusimy ok 15-20 min, aż woda odparuje. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sos Madziarów i dokładnie mieszamy.
Wcześniej usmażoną rybę przekładamy warzywami.
Można podawać na zimno lub na ciepło.