Ryba po węgiersku

Marta
Obiad
24.05.2016 14:11
Ryba po węgiersku
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Składniki:

sos Madziarów

filet z morszczuka ok 400g

3-4 marchewki

1 większa pietruszka

½ selera

1 cebula

1 por

kilka łyżek mąki

3 łyżki oleju

sól, pieprz

listek laurowy

ziele angielskie

Przepis

Filety myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na złocisty kolor.

Rybę przekładamy na półmisek, czekamy aż ostygnie.

Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę i pora (białą część) drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy chwilę i dodajemy pozostałe warzywa. Całość krótko podsmażamy, podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i dusimy ok 15-20 min, aż woda odparuje. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sos Madziarów i dokładnie mieszamy.

Wcześniej usmażoną rybę przekładamy warzywami.

Można podawać na zimno lub na ciepło.