- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
Ciasto orzechowe:
8 jajek
1 szklanka cukru
150 g zmielonych orzechów
200 g margaryny
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik:
1 kg białego sera
8 jajek
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g margaryny
450 g cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
3 kg jabłek
4 galaretki cytrynowe
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu.
Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Krem:
400 g margaryny
2 szklanki śmietany 18 %
12 łyżek cukru
Przepis
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka.
Do masy dodajemy wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia.
Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy.
Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce
ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Sernik: Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku.
Ucierając dodajemy ser i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.
Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe
- ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni.
Krem:
Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę.
Ciasto orzechowe przekrajamy na pół.
Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto orzechowe, krem. Wierzch ciasta możemy posypać orzechami
lub okruszkami z ciasta orzechowego.
Smacznego!