Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową

Elżbieta
Ciasta
10.04.2016 14:03
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

Ciasto orzechowe:

8 jajek

1 szklanka cukru

150 g zmielonych orzechów

200 g margaryny

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sernik:

1 kg białego sera

8 jajek

1 łyżka maki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

200 g margaryny

450 g cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

3 kg jabłek

4 galaretki cytrynowe

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu.

Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą.

Pozostawiamy do ostygnięcia.

Krem:

400 g margaryny

2 szklanki śmietany 18 %

12 łyżek cukru

Przepis

Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka.

Do masy dodajemy wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia.

Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy.

Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce

ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Sernik: Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku.

Ucierając dodajemy ser i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.

Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe

- ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni.

Krem:

Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę.

Ciasto orzechowe przekrajamy na pół.

Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto orzechowe, krem. Wierzch ciasta możemy posypać orzechami

lub okruszkami z ciasta orzechowego.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną