Orkiszowe jagodzianki bez cukru

Orkiszowe jagodzianki bez cukru

Rozczyn Do ciepłej wody (nie gorącej!) dodaj 2 łyżeczki mąki z całej puki mąki, drożdże, syrop z agawy i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto Do miski …

Składniki

Ilość: 16 jagodzianek

Wartość odżywcza i wymienniki jednej jagodzianki:

WW =2.08, WBT = 0.35, kcal = 115.25, węglowodany z błonnikiem = 22.14g, błonnik = 1.29g, białko = 2.82g, tłuszcz = 2.76g, suma wymienników (WM) = 2.44, w tym procent WBT = 15

Składniki

2 szklanki (200g) mąki orkiszowej razowej typ 2000

1 szklanka (100g) mąki orkiszowej chlebowej typ 1100

2-3 łyżki mąki orkiszowej razowej do podsypania na stolnicy

1 szklanka (200ml) wymieszanego mleczka kokosowego (u mnie 16-18 % tłuszczu)

3/4 szklanki (85g) ksylitolu lub erytrolu

Rozczyn

¼ szklanki (50g) wody

1 paczka suchych drożdży 7g lub ok 17g świeżych (można zaokrąglić do 20g)

1 łyżeczka syropu z agawy

Nadzienie

2 szklanki (250g) jagód

3 łyżki (30g) ksylitolu/erytrolu

1 łyżka (20g) mąki ziemniaczanej

Przepis

Rozczyn

Do ciepłej wody (nie gorącej!) dodaj 2 łyżeczki mąki z całej puki mąki, drożdże, syrop z agawy i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto

Do miski przesyp obie mąki, dodaj mleczko wymieszane z ksylitolem, wlej rozczyn.

Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odchodziło od mieszadła lub ręki. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dodaj trochę mąki.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Opłukane jagody wymieszaj z ksylitolem oraz mąką ziemniaczaną.

Stolnicę posyp mąką, wyłóż ciasto, podziel na 16 części.

Każdą rozpłaszcz palcami na kształt owalu, na środek wyłóż łyżkę jagód, sklej boki.

Uformowane jagodzianki przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C przez ok 15 minut.

Porady

1. Z podanego przepisu wychodzi 16 dość małych jagodzianek. Zamysł jest celowy, aby bułeczki były puszyste, szybko się piekły i były na kilka kęsów.

2. Pamiętaj o prawidłowym przygotowaniu rozczynu i wyrastaniu ciasta, dzięki temu jagodzianki będą puszyste

 http://www.napolslodko.com/orkiszowe-jagodzianki-bez-dodatku-cukru/
Zdjęcie profilowe Na pół słodko - przepisy bez cukru
Na pół słodko - przepisy bez cukru

Lekkie przepisy bez cukru, naturalnie słodkie. Blog dietetyka i mamy małej alergiczki, na którym pokazuje słodkie przepisy z zamiennikami cukru.

Polecane