- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 240 min
Składniki
Ilość: 16 jagodzianek
Wartość odżywcza i wymienniki jednej jagodzianki:
WW =2.08, WBT = 0.35, kcal = 115.25, węglowodany z błonnikiem = 22.14g, błonnik = 1.29g, białko = 2.82g, tłuszcz = 2.76g, suma wymienników (WM) = 2.44, w tym procent WBT = 15
Składniki
2 szklanki (200g) mąki orkiszowej razowej typ 2000
1 szklanka (100g) mąki orkiszowej chlebowej typ 1100
2-3 łyżki mąki orkiszowej razowej do podsypania na stolnicy
1 szklanka (200ml) wymieszanego mleczka kokosowego (u mnie 16-18 % tłuszczu)
3/4 szklanki (85g) ksylitolu lub erytrolu
Rozczyn
¼ szklanki (50g) wody
1 paczka suchych drożdży 7g lub ok 17g świeżych (można zaokrąglić do 20g)
1 łyżeczka syropu z agawy
Nadzienie
2 szklanki (250g) jagód
3 łyżki (30g) ksylitolu/erytrolu
1 łyżka (20g) mąki ziemniaczanej
Przepis
Rozczyn
Do ciepłej wody (nie gorącej!) dodaj 2 łyżeczki mąki z całej puki mąki, drożdże, syrop z agawy i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto
Do miski przesyp obie mąki, dodaj mleczko wymieszane z ksylitolem, wlej rozczyn.
Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odchodziło od mieszadła lub ręki. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dodaj trochę mąki.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Opłukane jagody wymieszaj z ksylitolem oraz mąką ziemniaczaną.
Stolnicę posyp mąką, wyłóż ciasto, podziel na 16 części.
Każdą rozpłaszcz palcami na kształt owalu, na środek wyłóż łyżkę jagód, sklej boki.
Uformowane jagodzianki przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C przez ok 15 minut.
Porady
1. Z podanego przepisu wychodzi 16 dość małych jagodzianek. Zamysł jest celowy, aby bułeczki były puszyste, szybko się piekły i były na kilka kęsów.
2. Pamiętaj o prawidłowym przygotowaniu rozczynu i wyrastaniu ciasta, dzięki temu jagodzianki będą puszyste