Składniki
Składniki:
600 g mięsa wołowego mielonego
2 puszki krojonych pomidorów
2 puszki czerwonej fasoli
1 duża czerwona papryka
3 czerwone papryczki chilli
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kostki gorzkiej czekolady 75-80% *
2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej **
1 łyżka tabasco chipotle ***
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka oregano
2 szczypty cukru
pieprz czarny
sól
oliwa
Dodatkowo:
6 – 8 placków tortilli
Przepis
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Papryczki chili kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy papryczki chili i smażymy około 1 minuty. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu, mieszając. Kiedy mięso straci swój surowy kolor, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 25-30 minut. W tym czasie paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w niewielką kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą. Do mięsa dodajemy paprykę, fasolę i czekoladę. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aby smaki sie połączyły. Danie serwujemy ze świeżym pieczywem lub opiekanymi torillami.
* jeśli nie jesteście przekonani do czekolady, możecie ją pominąć. Jednak spróbujcie poeksperymentować, świetnie podnosi smak dania
** opcjonalnie (dodajecie, jeśli lubicie bardziej ostre smaki)
*** tabasco chipotle to sos z wędzonych papryczek. Nadaje bardzo ciekawy posmak. Jest znacznie łagodniejszy od klasycznego sosu tabasco, więc można go dodać więcej. Jeśli nie macie tabasco chipotle użyjcie zwykłego tabasco, oczywiście w mniejszej ilości