Meksykańskie chili con carne z czekoladą

Krzysztof
Obiad
08.01.2015 15:55
Meksykańskie chili con carne z czekoladą

Przepis

Składniki:

500 g mięsa mielonego

1 duża cebula

2 czerwone papryki średniej wielkości

1 papryczka chili

0,25 kg pomidorów

1 puszka pomidorów w puszce

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 puszka czerwonej fasoli

1 łyżeczka chili w proszku

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka cukru

3 kostki czekolady deserowej

1 ząbek czosnku

0,5 szklanki wody

Sól, pieprz

Oliwa

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Paprykę i pomidory myjemy, a następnie kroimy je- paprykę w cienkie paski, pomidory w kostkę. Siekamy drobno ząbek czosnku. Do dużego garnka wrzucamy pomidory z puszki i zostawiamy je na małym gazie.

Na patelnię nalewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę, aż do zeszklenia. Następnie cebulę wrzucamy do garnka z pomidorami z puszki. Na patelni podsmażamy mielone mięso. Gotowe mięso dodajmy do cebuli, a następnie dorzucamy do garnka jeszcze paprykę, papryczkę chili i pomidory. Dolewamy 0,5 szklanki wody i przecier pomidorowy. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu, aż papryka będzie prawie miękka.

Kiedy papryka zmięknie do potrawy dodajemy fasolkę z puszki. W zależności od tego, jak gęste jest nasze chili, możemy ją dodać bez zalewy, lub razem z nią. Uwaga! Fasolę dodajemy dopiero pod koniec gotowania- inaczej rozpadnie się. Na sam koniec dosypujemy pieprz, sól, chili w proszku, cukier, cynamon i 3 kostki czekolady. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez chwilę, aż papryka będzie całkiem miękka. Podajemy z ryżem.

Gotowe!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną