Przepis
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 duża cebula
2 czerwone papryki średniej wielkości
1 papryczka chili
0,25 kg pomidorów
1 puszka pomidorów w puszce
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
3 kostki czekolady deserowej
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki wody
Sól, pieprz
Oliwa
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Paprykę i pomidory myjemy, a następnie kroimy je- paprykę w cienkie paski, pomidory w kostkę. Siekamy drobno ząbek czosnku. Do dużego garnka wrzucamy pomidory z puszki i zostawiamy je na małym gazie.
Na patelnię nalewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę, aż do zeszklenia. Następnie cebulę wrzucamy do garnka z pomidorami z puszki. Na patelni podsmażamy mielone mięso. Gotowe mięso dodajmy do cebuli, a następnie dorzucamy do garnka jeszcze paprykę, papryczkę chili i pomidory. Dolewamy 0,5 szklanki wody i przecier pomidorowy. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu, aż papryka będzie prawie miękka.
Kiedy papryka zmięknie do potrawy dodajemy fasolkę z puszki. W zależności od tego, jak gęste jest nasze chili, możemy ją dodać bez zalewy, lub razem z nią. Uwaga! Fasolę dodajemy dopiero pod koniec gotowania- inaczej rozpadnie się. Na sam koniec dosypujemy pieprz, sól, chili w proszku, cukier, cynamon i 3 kostki czekolady. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez chwilę, aż papryka będzie całkiem miękka. Podajemy z ryżem.
Gotowe!