Masło Ghee

Małgorzata
Przekąski
30.03.2016 12:08
Masło Ghee

Składniki

masło 82%

Przepis

Masło do klarowania powinno być bardzo dobrej jakości o zawartości tłuszczu minimum 82%. Nie może zawierać środków chemicznych i dodatku olejów. Możemy sklarować dowolną ilość masła. Masło wkładamy do rondelka, najlepiej takiego z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Podgrzewamy do momentu kiedy na powierzchni masła utworzy się piana. Chwilę jeszcze podgrzewamy masło, następnie zdejmujemy z ognia i łyżką delikatnie pozbywamy się piany, która utworzyła się na powierzchni. Powierzchnia płyny musi być czysta. Na dnie nadal pozostaje druga warstwa białkowa, dlatego nie potrząsamy garnkiem i nie mieszamy. Przelewamy sklarowane masło do miseczki. Czynność tą wykonujemy bardzo powoli, aby druga część białka nie dostała się do miseczki z masłem klarowanym. Przelewanie przerywamy w momencie,gdy na dnie garnka pozostanie jedynie wytrącone białko.Przechowujemy w słoiku lub szczelnie zamkniętym pojemniku. Dużą ilość możemy po porcjować, zawinąć w pergamin i przechowywać w lodówce.