Chili con carne z kakao

kardamonovy
Obiad
10.02.2016 10:14
Chili con carne z kakao

Składniki

500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego)

1 puszka pomidorów w puszce

1 puszka czerwonej fasoli

1 duża cebula

1 czerwona papryka

3 ząbki czosnku

1 łyżka kakao naturalnego

1 łyżka mielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (lub więcej)

1 łyżka oregano

1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

pół łyżeczki cukru

olej rzepakowy

sól

Przepis

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, chwilę smażymy. Dorzucamy do nich mięso mielone, mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy do całości pokrojoną w większą kostkę paprykę, fasolę i pomidory w puszce. Całość doprawiamy wszystkimi przyprawami i gotujemy około 30 minut (pod przykryciem) na wolnym ogniu. W razie potrzeby, można dodać odrobinę wody. Pod koniec dosypujemy kakao. Chili con carne można podawać z ryżem lub z ulubionym pieczywem.