delikatne spaghetti z wędzonym łososiem i szczypiorkiem

Jacek
Makarony
30.03.2016 11:24
delikatne spaghetti z wędzonym łososiem i szczypiorkiem

Składniki

- 300g makaronu spaghetti

- 150ml śmietany 30%

- 200g wędzonego łososia

- 100g pomidorów koktajlowych

- duża garść roszponki

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 1 średnia, czerwona cebula

- 1 łyżka startego parmezanu

- drobno siekany szczypiorek

- sól i opcjonalnie świeżo zmielony pieprz

Przepis

- do wrzącej, osolonej wody dodajemy makaron spaghetti i gotujemy go al dente

- po ugotowaniu odcedzamy, odlewając pół szklanki wody

- na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek dodajemy pokrojoną w kostkę czerwona cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w ćwiartki koktajlowe pomidory i podsmażamy całość

- następnie dodajemy wędzonego łososia, wszystko mieszamy i smażymy na małym ogniu

- dodajemy makaron oraz wodę, która zachowaliśmy z makaronu, sól oraz pieprz

- w małej misce mieszamy śmietanę, drobno posiekany szczypiorek, starty parmezan oraz sok z cytryny i całość wlewamy na patelnię do makaronu i łososia, a następnie delikatnie mieszamy

- na talerzu wykładamy liście roszponki, makaron i posypujemy świeżo startym parmezanem i szczypiorkiem, a na koniec doprawiamy pieprzem