Składniki
- 300g makaronu spaghetti
- 150ml śmietany 30%
- 200g wędzonego łososia
- 100g pomidorów koktajlowych
- duża garść roszponki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 średnia, czerwona cebula
- 1 łyżka startego parmezanu
- drobno siekany szczypiorek
- sól i opcjonalnie świeżo zmielony pieprz
Przepis
- do wrzącej, osolonej wody dodajemy makaron spaghetti i gotujemy go al dente
- po ugotowaniu odcedzamy, odlewając pół szklanki wody
- na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek dodajemy pokrojoną w kostkę czerwona cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w ćwiartki koktajlowe pomidory i podsmażamy całość
- następnie dodajemy wędzonego łososia, wszystko mieszamy i smażymy na małym ogniu
- dodajemy makaron oraz wodę, która zachowaliśmy z makaronu, sól oraz pieprz
- w małej misce mieszamy śmietanę, drobno posiekany szczypiorek, starty parmezan oraz sok z cytryny i całość wlewamy na patelnię do makaronu i łososia, a następnie delikatnie mieszamy
- na talerzu wykładamy liście roszponki, makaron i posypujemy świeżo startym parmezanem i szczypiorkiem, a na koniec doprawiamy pieprzem