Chili con carne

Małgorzata
Obiad
30.04.2016 22:05
Chili con carne

Składniki

600 g mięsa wołowego mielonego

2 puszki krojonych pomidorów

2 puszki czerwonej fasoli

1 duża czerwona papryka

3 czerwone papryczki chilli

3 ząbki czosnku

1 średnia cebula

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 kostki gorzkiej czekolady 75-80% *

2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej

1/2 łyżeczki papryki ostrej**

1 łyżka tabasco chipotle ***

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka oregano

2 szczypty cukru

oliwa

pieprz czarny

sól

Dodatkowo:

6 - 8 placków tortilli

Przepis

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Papryczki chili kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy papryczki chili i smażymy około 1 minuty. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu, mieszając. Kiedy mięso straci swój surowy kolor, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 25-30 minut.

W tym czasie paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w niewielką kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą. Do mięsa dodajemy paprykę, fasolę i czekoladę. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aby smaki się połączyły. Danie serwujemy ze świeżym pieczywem lub opiekanymi tortillami.

* jeśli nie jesteście przekonani do czekolady, możecie ją pominąć. Jednak spróbujcie poeksperymentować, świetnie podnosi smak dania

** opcjonalnie (dodajecie, jeśli lubicie bardziej ostre smaki)

*** tabasco chipotle to sos z wędzonych papryczek. Nadaje bardzo ciekawy posmak. Jest znacznie łagodniejszy od klasycznego sosu tabasco, więc można go dodać więcej. Jeśli nie macie tabasco chipotle użyjcie zwykłego tabasco, oczywiście w mniejszej ilości

Buen Provecho!!!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną