tortilla z chili con carne

Jacek
Obiad
03.11.2015 13:54
tortilla z chili con carne

Składniki

- 500g mielonej wieprzowiny

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 puszka passaty

- 1 puszka obranych pomidorów

- 1 łyżeczka cukru

- 1 czerwona papryka

- 1/2 puszki kukurydzy

- 200g czerwonej fasoli z puszki

- ok. 100ml bulionu lub wody

- 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy

- 1/2 świeżej lub suszonej papryczki chili

- świeża kolendra do posypania

- sól i pieprz

Przepis

- na dużej patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili, roztarty kmin rzymski i oregano, a następnie mieszając smażymy przez 1 minutę

- stopniowo dodajemy zmieloną wieprzowinę, chwilę podsmażamy, aż mięso zarumieni się z każdej strony

- dodajemy passatę i pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem

- pod przykryciem dusimy na małym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając

- dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, kukurydzę, suszone pomidory i cukier

- gotujemy jeszcze przez 15 minut

- na koniec dodajemy czerwoną fasolę, wodę lub wywar (wołowy) jeżeli sos jest zbyt gęsty i za bardzo intensywny w smaku

- podajemy z ryżem lub w tortilli

- można również podać z jogurtem naturalnym, awokado i oprószyć posiekanymi liśćmi świeżej kolendry