Składniki: 2 spore marchwie pół szklanki mrożonego groszku duża pietruszka 3 ogórki konserwowe 4 duże ziemniaki pół czerwonej papryki cebula 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra Pulpety: 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) jajko 2 łyżki natki pietruszki (suszonej lub świeżej) ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka Przygotowanie W misce mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki na pulpety (prócz mąki). Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę, marchew i pietruszkę. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy jeszcze przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ziemniaki, marchew, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy jeszcze bułki tartej.