Składniki
Biszkopt:
4 jajka
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
6 łyżek oleju
1/2 łyżki octu
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto makowe:
4 białka
1/3 szklanki maku
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru
Masa:
250 ml mleka
100 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowaniu budyniu waniliowego
Dodatkowo:
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Przepis
Biszkopt.
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka i cukier. Cały czas ubijając dodawaj ubijając dodawaj olej,mąkę,kakao,ocet i proszek do pieczenia.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170 C przez ok. 30 minut.
Gotowe ciasto ostudź,po czym przekrój na pół.
Ciasto makowe.
Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania powoli dodawaj cukier. Na koniec dodaj mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 170 C przez ok. 25 minut.
Masa.
Z mleka odlej 100 ml. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. W odlanym mleku wymieszaj budyń. Wymieszany budyń dodaj do gotującego się mleka. Gotowy budyń odstaw do przestygnięcia.
Masło utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawaj budyń.
Spód biszkoptu posmaruj powidłami,przykryj ciastem makowym. Na ciasto makowe wyłóż masę budyniową,wyrównaj i przykryj biszkoptem. Ciasto najlepiej polać polewą czekoladową.