Markos

Ewa
Ciasta
23.02.2016 8:38
Markos

Składniki

Biszkopt:

4 jajka

2 łyżki kakao

1/2 szklanki cukru

1 szklanka mąki

6 łyżek oleju

1/2 łyżki octu

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto makowe:

4 białka

1/3 szklanki maku

1/3 szklanki wiórków kokosowych

1/3 szklanki cukru

Masa:

250 ml mleka

100 g masła

3 łyżki cukru pudru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 opakowaniu budyniu waniliowego

Dodatkowo:

1/2 słoiczka powideł śliwkowych

Przepis

Biszkopt.

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka i cukier. Cały czas ubijając dodawaj ubijając dodawaj olej,mąkę,kakao,ocet i proszek do pieczenia.

Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170 C przez ok. 30 minut.

Gotowe ciasto ostudź,po czym przekrój na pół.

Ciasto makowe.

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania powoli dodawaj cukier. Na koniec dodaj mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj.

Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 170 C przez ok. 25 minut.

Masa.

Z mleka odlej 100 ml. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. W odlanym mleku wymieszaj budyń. Wymieszany budyń dodaj do gotującego się mleka. Gotowy budyń odstaw do przestygnięcia.

Masło utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawaj budyń.

Spód biszkoptu posmaruj powidłami,przykryj ciastem makowym. Na ciasto makowe wyłóż masę budyniową,wyrównaj i przykryj biszkoptem. Ciasto najlepiej polać polewą czekoladową.