Przepis
Biszkopt x 2
- 4 jaja
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżki octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl. mąki
Żółtka oddzielamy od białek. W misie białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do garnuszka dajemy żółtka, olej, ocet, proszek do pieczenia i mieszamy (zawartość garnuszka będzie się pienić). Do ubitej piany dodajemy zawartość garnuszka, na koniec dodajemy mąkę, mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i pieczemy w temp. 180 st.C do momentu aż biszkopt odejdzie od boków blachy.
Masa jabłkowa/brzoskwiniowa:
- słoik litrowy uprażonych owoców lub ok. 1 kg startych i uprażonych jabłek + garść rodzynek
- 1 galaretka
Do gorących owoców dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy. Owoce wykładamy na ostudzony biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.
Masa mascarpone:
- 330 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%)
- 250 g sera mascarpone
- 0,5 op. mix do śmietany
- 4 czubate łyżeczki cukru pudru
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ser mascarpone i znowu ubijamy przez kilka sekund. Na sam koniec dodajemy mix do bitej śmietany. Masę wykładamy na wierzch i dekorujemy truskawkami.