Biszkopt z mascarpone i truskawkami

Ewelina
Ciasta
14.05.2015 16:59
Biszkopt z mascarpone i truskawkami

Składniki

Biszkopt:

* 5 jajek

* 3/4 szklanki cukru

* 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem z mascarpone:

* 500 g serka mascarpone

* 250 ml śmietanki kremówki 30%

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 250 g truskawek

Poncz:

* sok z 1 cytryny

* 200 ml ciepłej wody

* 3 łyżki cukru

Przepis

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać, gdy zaczną bieleć, dosypać cukier i ubijać, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do piany z białek, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Ubijać, aż masa jajeczna będzie puszysta.

Obie mąki wymieszać, dodając proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać przesianą przez drobne sito mąkę - delikatnie wymieszać.

Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 24 cm przelać ciasto. Biszkopt piec w 170 stopniach C przez około 25 minut - do suchego patyczka.

Upieczony biszkopt odstawić na kilka minut do przestygnięcia i wyjąć z formy.

Zupełnie ostygnięty biszkopt przekroić na dwie części.

Przygotować poncz: w ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z cytryny - wymieszać.

Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Ubitą śmietankę dodac do serka mascarpone, delikatnie połączyć składniki.

Truskawki pokroić wedle uznania, ja swoje kroiłam "na cztery".

Blat biszkoptowy ułożyć na tortownicy, nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć 1/2 część masy z mascarpone, na masę wyłożyć truskawki. Owoce przykryć resztą masy. Położyć biszkopt, lekko docisnąć, równając masę na brzegach ciasta. Biszkopt nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki na min 1 godzinę.

Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować truskawkami.