Przepis
Dzisiaj coś dla wielbicieli serników!, kolejna ciekawa wersja z makiem :). Mak niebieski znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.
Składniki na ciasto:
30 dag mąki pszennej
25 dag margaryny
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę.
Składniki na masę serową:
125 dag białego sera, zmielonego
20 dag margaryny
8 jaj
25 dag cukru kryształu
1 cukier waniliowy
5 dag kaszy manny
25 dag maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg jabłek
1. Mak sparzyć i zemleć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia, kaszę mannę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i jabłka. Wymieszać.
3. Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z jabłkiem i przykryć drugą częścią - masa z samego sera. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 60-80 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem.