Sernik makowy

Ewelina
Ciasta
29.08.2014 20:21
Sernik makowy

Przepis

Dzisiaj coś dla wielbicieli serników!, kolejna ciekawa wersja z makiem :). Mak niebieski znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.

Składniki na ciasto:

30 dag mąki pszennej

25 dag margaryny

20 dag cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 jaja

Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę.

Składniki na masę serową:

125 dag białego sera, zmielonego

20 dag margaryny

8 jaj

25 dag cukru kryształu

1 cukier waniliowy

5 dag kaszy manny

25 dag maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kg jabłek

1. Mak sparzyć i zemleć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia, kaszę mannę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i jabłka. Wymieszać.

3. Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z jabłkiem i przykryć drugą częścią - masa z samego sera. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 60-80 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem.