Składniki: ciasto 200 g maki 100 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie 1 kulka mozzarelli 100 g sera Camembert 3 jajka 60 ml śmietany 30% pęczek szczypiorku 4 świeże figi lub suszone świeżo zmielony pieprz i sól Nakłuwamy widelcem przykrywami folią aluminiową lub papierem pergaminowym obciążamy np. grochem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20 minut. Tarty z figami możecie przygotowywać cały rok jak jest sezon i są świeże oraz z suszonym, obydwie wersje są wyborne :) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5h. Następnie formę do tarty wykładamy papierem pergaminowym i rozwałkowujemy placek, tak aby wyłożyć ładnie spół i brzegi tarty.