- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
7 jajek (rozmiar L)
7 łyżek cukru
21 dag mąki tortowej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis
Białka oddziel od żółtek.
Ubij białka na sztywną pianę i dodawaj stopniowo cukier, aby dokładnie się rozpuścił podczas miksowania.
Kiedy cukier już się rozpuści, dodaj żółtka i delikatnie zmiksuj za pomocą miksera (na najniższych obrotach) tylko do momentu połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzej do 170°C
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj wszystko delikatnie za pomocą plastikowej szpatułki.
Powstałą masę wyłóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia).
Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min.
Kiedy biszkopt nabierze złotego koloru, wyłącz piekarnik i pozwól mu ostygnąć nie wyciągając z niego gotowego biszkoptu.