Biszkopt, który nigdy nie opada

Krzysztof
Ciasta
24.09.2014 19:59
Biszkopt, który nigdy nie opada

Przepis

Składniki:

5 jajek - w temperaturze pokojowej

130 g mąki tortowej

50 g mąki ziemniaczanej

160 g cukru

Sposób przygotowania:

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno. Do piany dodawaj stopniowo cukier miksując na najniższych obrotach. Następnie dodawaj po jednym żółtku - ciągle miksując. Obie mąki przesiej przez sito i stopniowo dodawaj ją do masy jajecznej mieszając drewnianą łyżką.

Ciasto przelej do okrągłej formy o średnicy 23-24 cm, której spód wyłóż wcześniej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Po upoeczeniu foremkę z ciastem upuść z wysokości pół metra na podłogę (ja rozkładam na podłodze kilkakrotnie złożony koc).

Po "rzucaniu" odstaw biszkopt do wystygnięcia.