- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
2 tortille
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki chilli
szczypta soli
Sos serowy
150 g serka topionego śmietankowego
180 ml mleka
szczypta soli, papryki słodkiej i chilli
Przepis
Piekarnik rozgrzej do 180°C (z termoobiegiem).
W małej misce wymieszaj olej z przyprawami: słodką papryką, chilli i solą.
Tortille posmaruj olejem z przyprawami z obu stron, przy pomocy pędzelka silikonowego.
Tortille pokrój w 8 trójkątów, a następnie każdy z nich pokrój w kolejne 4 trójkąty.
Nachosy przełóż na blaszkę i piecz przez około 4-5 minut, aż się delikatnie zarumienią.
Wyjmij i pozostaw do przestudzenia.
Przygotowanie sosu serowego
Serek topiony pokrój na mniejsze kawałki
Przełóż do garnuszka, dolej mleko.
Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż serki się roztopią, a sos będzie jednolity i gładki.
Dopraw do smaku solą, papryką słodką i chili.
Sos przelej do miseczki. Podawaj lekko ostygnięty z nachosami