Domowa nutella

codogara
Desery
05.02.2016 11:44
Domowa nutella
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

200 g orzechów laskowych

100 g gorzkiej czekolady

4 łyżki miodu

200 ml mleka

Przepis

Orzechy podpraż na suchej patelni przez kilka minut, aż lekko się przypieką a skórki zaczną pękać i odchodzić od orzechów.

Następnie przełóż je do czystej, kuchennej ściereczki.

Zawiń brzegi i pocieraj orzechy o siebie, aż odpadną z nich skórki. Część skórek zostanie, ale im mniej ich będzie tym lepiej, bo krem będzie słodszy (skórki nadają mu gorzki posmak).

W blenderze lub młynku do kawy zmiel orzechy na drobny pył.

W rondlu umieść czekoladę połamaną na kawałki i zalej mlekiem. Podgrzewaj na małej mocy palnika, mieszając co jakiś czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Do blendera przełóż orzechy, rozpuszczoną czekoladę z mlekiem i miód. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli masa będzie za gęsta dodaj odrobinę mleka i wymieszaj.

Krem przełóż do czystych i suchych słoiczków. Przechowuj w lodówce przez około 7 dni.