- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
200 g orzechów laskowych
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki miodu
200 ml mleka
Przepis
Orzechy podpraż na suchej patelni przez kilka minut, aż lekko się przypieką a skórki zaczną pękać i odchodzić od orzechów.
Następnie przełóż je do czystej, kuchennej ściereczki.
Zawiń brzegi i pocieraj orzechy o siebie, aż odpadną z nich skórki. Część skórek zostanie, ale im mniej ich będzie tym lepiej, bo krem będzie słodszy (skórki nadają mu gorzki posmak).
W blenderze lub młynku do kawy zmiel orzechy na drobny pył.
W rondlu umieść czekoladę połamaną na kawałki i zalej mlekiem. Podgrzewaj na małej mocy palnika, mieszając co jakiś czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Do blendera przełóż orzechy, rozpuszczoną czekoladę z mlekiem i miód. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli masa będzie za gęsta dodaj odrobinę mleka i wymieszaj.
Krem przełóż do czystych i suchych słoiczków. Przechowuj w lodówce przez około 7 dni.