Przepis na idealny biszkopt

Ewelina
Ciasta
03.05.2015 20:34
Przepis na idealny biszkopt
  • Czas gotowania: 30 min

Składniki

4 jaja

130 gramów mąki pszennej tortowej

130 gramów mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 1 pełna, druga płaska)

220 gramów cukru (dopełnić 1 łyżką cukru waniliowego)

6 łyżek zimnej wody

szczypta soli do białek

Przepis

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę (na najwyższych obrotach miksera), następnie stopniowo dodawać wodę, ucierając cały czas.

Do masy żółtkowej delikatnie przełożyć pianę z białek, wymieszać łyżką.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąki (najlepiej przesiewając), miksować na średnich obrotach miksera (nie za długo, tylko do połączenia składników).

Do natłuszczonej i wysypanej manną tortownicy 24 - 26 cm przelać ciasto. Na powierzchni pojawią nam się pęcherzyki, z wysokości około 10 cm dwa razy upuścić ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Następnie od razu wyjąć ciasto, rzucić je 1 raz z wysokości 15 cm, zostawić w formie do ostygnięcia.

Jeśli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, wtedy od porcji mąki pszennej odejmujemy 1 kopiastą łyżkę mąki, w zamian za to dodajemy 2 - 2,5 kopiaste łyżki ciemnego kakao.