Strogonow

codogara
Obiad
05.02.2016 11:51
Strogonow
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

1 kg mięsa wołowego ( rostbef , polędwica – wersja ekskluzywna )

2 cebule

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 szklanki bulionu wołowego

2 łyżki mąki

4 łyżki masła klarowanego

250 ml śmietany

Przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, świeża natka pietruszki

Dodatki: świeża bagietka

Opcjonalnie boczniaki królewskie

Przepis

Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą i oczyść z błonek. Następni osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w paski o grubości 1 cm i długości 4 cm. Całość dopraw solą z pieprzem i oprósz delikatnie mąką.

Cebule obierz z łupin i pokrój w półksiężyce.

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę z odrobiną soli. Gdy będzie szklista dodaj przecier pomidorowy i mieszając podsmaż całość.

Cebulę z koncentratem przełóż do osobnego naczynia. Garnek umyj i dokładnie osusz.

Następnie rozgrzej w nim odrobinę masła i usmaż na nim mięso. Dodawaj je do garnka partiami tak aby temperatura nie spadła i mięso nie zaczęło się dusić.

Gdy wołowina będzie przyrumieniona dodaj cebulę, wymieszaj i duś przez chwilę.

Następnie dodaj do środka bulion i zagotuj.

Zmniejsz moc palnika tak, aby potrawa się dusiła delikatnie bulgocząc aż do miękkości mięsa.

Boczniaki pokrój w talarki i podsmaż na maśle lub na oliwie aby zmiękły.

Pod koniec dodaj paprykę i zahartowaną śmietanę. Przypraw danie według uznania.

Boczniaki rozłóż do dania przed podaniem i posyp całość posiekaną natką pietruszki.