- Czas przygotowania: 45 min
Składniki
1 duża bagietka pokrojona na kawałki lub 4 bułki typu ciabatta
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 dojrzałe awokado
5-6 suszonych pomidorów
2 duże garście roszponki lub rukoli
1 mała czerwona cebula
Marynata
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki oleju
sól
pieprz
majonez
Przepis
Filety z kurczaka umyj, oczyść z błonek i osusz za pomocą ręczników papierowych.
Delikatnie rozbij za pomocą tłuczka do rozbijania mięsa.
Przygotuj miseczkę, w której wykonasz marynatę. Wlej do niej olej i wymieszaj z papryką, curry, solą i pieprzem. Całość wymieszaj za pomocą widelca.
Dokładnie obtocz kurczaka w przygotowanej marynacie i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Umyj awokado, obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Suszone pomidory pokrój w paski.
Roszponkę lub rukolę umyj i osusz.
Rozgrzej grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Grilluj kurczaka z obu stron, aż się zarumieni. Zdejmij i pokrój w ukośne plastry.
Cebulę obierz, umyj i pokój na cienkie plasterki, a następnie grilluj przez kilka minut.
Bułki lub bagietki przekrój i grilluj z każdej strony, aż się delikatnie zarumienią. Posmaruj pieczywo cienko majonezem. Na dolnej części ułóż rukolę lub roszponkę, kurczaka, suszone pomidory, awokado i czerwona cebulę. Przykryj górną częścią pieczywa. Włóż do lodówki i rano spakuj do pracy.