Kanapka z kurczakiem

codogara
Przekąski
05.02.2016 11:42
Kanapka z kurczakiem
  • Czas przygotowania: 45 min

Składniki

1 duża bagietka pokrojona na kawałki lub 4 bułki typu ciabatta

2 pojedyncze filety z kurczaka

1 dojrzałe awokado

5-6 suszonych pomidorów

2 duże garście roszponki lub rukoli

1 mała czerwona cebula

Marynata

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka przyprawy curry

2 łyżki oleju

sól

pieprz

majonez

Przepis

Filety z kurczaka umyj, oczyść z błonek i osusz za pomocą ręczników papierowych.

Delikatnie rozbij za pomocą tłuczka do rozbijania mięsa.

Przygotuj miseczkę, w której wykonasz marynatę. Wlej do niej olej i wymieszaj z papryką, curry, solą i pieprzem. Całość wymieszaj za pomocą widelca.

Dokładnie obtocz kurczaka w przygotowanej marynacie i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Umyj awokado, obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Suszone pomidory pokrój w paski.

Roszponkę lub rukolę umyj i osusz.

Rozgrzej grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Grilluj kurczaka z obu stron, aż się zarumieni. Zdejmij i pokrój w ukośne plastry.

Cebulę obierz, umyj i pokój na cienkie plasterki, a następnie grilluj przez kilka minut.

Bułki lub bagietki przekrój i grilluj z każdej strony, aż się delikatnie zarumienią. Posmaruj pieczywo cienko majonezem. Na dolnej części ułóż rukolę lub roszponkę, kurczaka, suszone pomidory, awokado i czerwona cebulę. Przykryj górną częścią pieczywa. Włóż do lodówki i rano spakuj do pracy.