Biszkopt jest jednocześnie najprostszym i najtrudniejszym ciastem do przygotowania. Niektórym nigdy nie wychodzi, a inni robią go zawsze idealnie. Warto więc krok po kroku przeanalizować proces jego przygotowania.
#SKŁADNIKI
Do przygotowania idealnego biszkoptu, który jest podstawą wielu ciast i tortów, wystarczą 3 składniki: jajka, mąka (pszenna i ziemniaczana w proporcji 3:1) i cukier. Ważna jest ich świeżość i jakość.
Najpopularniejsza zasada mówi, że na 1 jajko przypada 1 łyżka mąki i 1 łyżka cukru.
Obie mąki muszą być wymieszane i suche, a jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
#UBIJANIE BIAŁEK
Solidne ubicie białek jest gwarancją dobrego biszkoptu. Jeśli białka ubite zostaną prawidłowo, nie trzeba dodawać proszku do pieczenia. Do ubijania białek należy użyć suchej i czystej miski oraz dodać szczyptę soli.
#CUKIER
Do ubitej już piany należy dodawać cukier stopniowo i dalej miksować. Piana powinna być wciąż sztywna.
#ŻÓŁTKA
Żółtka również należy dodawać stopniowo, miksując pianę po każdym dodanym żółtku.
#MĄKA
Dodajemy ją na koniec. Również stopniowo, mieszając delikatnie łyżką całą masę (najpierw przesiewamy mąkę). Masę należy mieszać tylko w jedną stronę, sięgając łyżką aż do spodu.
#PIECZENIE
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia jedynie na dnie. Biszkopt przyklei się do boków formy i dzięki temu nie opadnie.
Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 - 26 cm średnicy i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika - 160 - 180 C, (warto go włączyć jeszcze przed przygotowaniem ciasta).
Przykładowy przepis na pyszny biszkopt
Składniki
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
#Ubij białka, następnie stopniowo dodawaj cukier, najlepiej po 1 łyżce, cały czas ubijając.
#Dodawaj stopniowo żółtka, wciąż miksując.
#Miksuj masę przez 5 minut, a następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę.
#Mieszaj ciasto delikatnie łyżką.
#Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem tylko na spodzie.
#Piecz przez 30-35 minut (dokładnie zmierz czas), w temperaturze 180 C.
#Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na 15 minut.
#Po tym czasie należy przewrócić biszkopt do góry dnem i pozostawić na 30 minut.