Jak upiec IDEALNY BISZKOPT?

Agnieszka

Kulinaria

17.02.2017 7:33

Jak upiec IDEALNY BISZKOPT?

Biszkopt jest jednocześnie najprostszym i najtrudniejszym ciastem do przygotowania. Niektórym nigdy nie wychodzi, a inni robią go zawsze idealnie. Warto więc krok po kroku przeanalizować proces jego przygotowania.

Zdjęcie Jak upiec IDEALNY BISZKOPT? #1

#SKŁADNIKI

Do przygotowania idealnego biszkoptu, który jest podstawą wielu ciast i tortów, wystarczą 3 składniki: jajka, mąka (pszenna i ziemniaczana w proporcji 3:1) i cukier. Ważna jest ich świeżość i jakość.

Najpopularniejsza zasada mówi, że na 1 jajko przypada 1 łyżka mąki i 1 łyżka cukru.

Obie mąki muszą być wymieszane i suche, a jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Zdjęcie Jak upiec IDEALNY BISZKOPT? #2

#UBIJANIE BIAŁEK

Solidne ubicie białek jest gwarancją dobrego biszkoptu. Jeśli białka ubite zostaną prawidłowo, nie trzeba dodawać proszku do pieczenia. Do ubijania białek należy użyć suchej i czystej miski oraz dodać szczyptę soli.

Zdjęcie Jak upiec IDEALNY BISZKOPT? #3

#CUKIER

Do ubitej już piany należy dodawać cukier stopniowo i dalej miksować. Piana powinna być wciąż sztywna.

#ŻÓŁTKA

Żółtka również należy dodawać stopniowo, miksując pianę po każdym dodanym żółtku.

#MĄKA

Dodajemy ją na koniec. Również stopniowo, mieszając delikatnie łyżką całą masę (najpierw przesiewamy mąkę). Masę należy mieszać tylko w jedną stronę, sięgając łyżką aż do spodu.

#PIECZENIE

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia jedynie na dnie. Biszkopt przyklei się do boków formy i dzięki temu nie opadnie.

Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 - 26 cm średnicy i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika - 160 - 180 C, (warto go włączyć jeszcze przed przygotowaniem ciasta).

Zdjęcie Jak upiec IDEALNY BISZKOPT? #4

Przykładowy przepis na pyszny biszkopt

Składniki

- 7 jajek

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

#Ubij białka, następnie stopniowo dodawaj cukier, najlepiej po 1 łyżce, cały czas ubijając.

#Dodawaj stopniowo żółtka, wciąż miksując.

#Miksuj masę przez 5 minut, a następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę.

#Mieszaj ciasto delikatnie łyżką.

#Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem tylko na spodzie.

#Piecz przez 30-35 minut (dokładnie zmierz czas), w temperaturze 180 C.

#Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na 15 minut.

#Po tym czasie należy przewrócić biszkopt do góry dnem i pozostawić na 30 minut.