- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
1 szklanka suchej kaszy jaglanej (200 g)
1 surowe jajko
1 średnia cebula
2 średnie marchewki
garść posiekanej świeżej pietruszki lub jedna łyżka suszonej
4 łyżki mąki pszennej + mąką do obtaczania kotletów
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
po szczypcie przypraw: kurkumy, papryki słodkiej i chili
olej lub oliwa do smażenia
Przepis
Kaszę dokładnie wypłukaj, aż woda będzie przezroczysta, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź ją i pozostaw do przestudzenia.
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę (kilka łyżek).
Cebulę bardzo drobno posiekaj, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju lub oliwie.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Przygotuj większą miskę i przełóż do niej ugotowaną kaszę, startą marchew, zeszkloną cebulkę, mąkę i całe jajko.
Całość przypraw solą, pieprzem, kurkumą, papryką słodką i chilli, a następnie dodaj 3-4 łyżki sosu sojowego.
Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do miski ze wszystkimi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Z masy formuj kotleciki i obtaczaj w mące. Kotlety z kaszy jaglanej smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie z obu stron, na złocisty kolor. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.