Kotlety z kaszy jaglanej

codogara
Obiad
05.02.2016 11:46
Kotlety z kaszy jaglanej
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

1 szklanka suchej kaszy jaglanej (200 g)

1 surowe jajko

1 średnia cebula

2 średnie marchewki

garść posiekanej świeżej pietruszki lub jedna łyżka suszonej

4 łyżki mąki pszennej + mąką do obtaczania kotletów

1 łyżka sosu sojowego

sól, pieprz

po szczypcie przypraw: kurkumy, papryki słodkiej i chili

olej lub oliwa do smażenia

Przepis

Kaszę dokładnie wypłukaj, aż woda będzie przezroczysta, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź ją i pozostaw do przestudzenia.

Na patelni rozgrzej olej lub oliwę (kilka łyżek).

Cebulę bardzo drobno posiekaj, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju lub oliwie.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Przygotuj większą miskę i przełóż do niej ugotowaną kaszę, startą marchew, zeszkloną cebulkę, mąkę i całe jajko.

Całość przypraw solą, pieprzem, kurkumą, papryką słodką i chilli, a następnie dodaj 3-4 łyżki sosu sojowego.

Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do miski ze wszystkimi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Z masy formuj kotleciki i obtaczaj w mące. Kotlety z kaszy jaglanej smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie z obu stron, na złocisty kolor. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.