Żeberka na kiszonej kapuście

Karolina
Obiad
01.05.2017 10:42
Żeberka na kiszonej kapuście

Składniki

  • żeberka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 25 g suszonych grzybów
  • suszony tymianek
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek

Przepis

  1. Do brytfanny żaroodpornej wkładam żeberka, dodaję przekrojoną na 4 części cebulę, obrane ząbki czosnku, liść laurowy, suszone grzyby, tymianek, cukier, wlewam wodę, sos sojowy. Zagotowuję, doprawiam solą i pieprzem. Piekę 2,5 godziny w 150 st. C.
  2. Gdy mięso będzie już miękkie kładę na wierzch kapustę kiszoną i piekę jeszcze 40 minut.
  3. Pieczarki kroję w plasterki i smażę przez 15 minut. Upieczone żeberka z kapustą posypuję pieczarkami.