Łosoś w cieście francuskim

codogara
Obiad
05.02.2016 11:34
Łosoś w cieście francuskim
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

250 g świeżego szpinaku

3 ząbki czosnku

450 - 500 g łososia

arkusz ciasta francuskiego 275 g

oliwa lub olej do smażenia

sól, pieprz

1 surowe jajko

Przepis

Szpinak dokładnie umyj i odsącz na sitku.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Wrzuć czosnek i przez chwilę podsmażaj.

Dodaj szpinak i smaż do momentu aż zwiędnie. Zdejmij z ognia i przełóż na sitko, aby go odsączyć.

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.

Łososia umyj i wysusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj solą i pieprzem.

Ciasto francuskie przetnij na pół, na dwa prostokąty. Na jednym kawałku ciasta ułóż łososia, na wierzchu połóż szpinak.

Przykryj drugą częścią ciasta. Zlep brzegi i dociskając uszczelnij ciasto ze wszystkich stron. Przy pomocy ostrego noża odetnij nadmiar ciasta wokół ryby, pozostawiając 2-3 centymetrowe obramowanie. Ciasto delikatnie natnij na wierzchu w kilku miejscach.

Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz przez 20-25 minut aż ciasto ładnie się zarumieni.