- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
250 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
450 - 500 g łososia
arkusz ciasta francuskiego 275 g
oliwa lub olej do smażenia
sól, pieprz
1 surowe jajko
Przepis
Szpinak dokładnie umyj i odsącz na sitku.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Wrzuć czosnek i przez chwilę podsmażaj.
Dodaj szpinak i smaż do momentu aż zwiędnie. Zdejmij z ognia i przełóż na sitko, aby go odsączyć.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
Łososia umyj i wysusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj solą i pieprzem.
Ciasto francuskie przetnij na pół, na dwa prostokąty. Na jednym kawałku ciasta ułóż łososia, na wierzchu połóż szpinak.
Przykryj drugą częścią ciasta. Zlep brzegi i dociskając uszczelnij ciasto ze wszystkich stron. Przy pomocy ostrego noża odetnij nadmiar ciasta wokół ryby, pozostawiając 2-3 centymetrowe obramowanie. Ciasto delikatnie natnij na wierzchu w kilku miejscach.
Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz przez 20-25 minut aż ciasto ładnie się zarumieni.