Przepis
Składniki
600 g filetu z łososia
sól
pieprz
olej do smażenia
200 g maku
50 g cebuli
25 g masła
250 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku
150 g ricotty
250 g ciasta francuskiego (rozmrożonego)
2 żółtka
Sposób przygotowania
Filet z łososia rozkrawamy wzdłuż na dwa równe płaty, solimy, pieprzymy. Obsmażamy z obu stron na oleju i czekamy, aż wystygnie. Prażymy 150 g maku na suchej rozgrzanej patelni przez 5 minut. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Łączymy z umytymi liśćmi szpinaku (mrożony wcześniej rozmrażamy), uprażonym makiem oraz ricottą i mieszamy. Farsz wykładamy na płat łososia i przykrywamy drugim płatem. Całość owijamy ciastem francuskim, nakłuwamy je widelcem, smarujemy roztrzepanymi żółtkami i posypujemy resztą maku. Pieczemy 45 minut w 180°C.