Łosoś pieczony w cieście francuskim

Ewelina
Przekąski
26.03.2014 20:47
Łosoś pieczony w cieście francuskim

Przepis

Składniki

600 g filetu z łososia

sól

pieprz

olej do smażenia

200 g maku

50 g cebuli

25 g masła

250 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku

150 g ricotty

250 g ciasta francuskiego (rozmrożonego)

2 żółtka

Sposób przygotowania

Filet z łososia rozkrawamy wzdłuż na dwa równe płaty, solimy, pieprzymy. Obsmażamy z obu stron na oleju i czekamy, aż wystygnie. Prażymy 150 g maku na suchej rozgrzanej patelni przez 5 minut. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Łączymy z umytymi liśćmi szpinaku (mrożony wcześniej rozmrażamy), uprażonym makiem oraz ricottą i mieszamy. Farsz wykładamy na płat łososia i przykrywamy drugim płatem. Całość owijamy ciastem francuskim, nakłuwamy je widelcem, smarujemy roztrzepanymi żółtkami i posypujemy resztą maku. Pieczemy 45 minut w 180°C.