- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
Składniki BRUKSELKA:
250 g brukselki
6 łyżek masła
6 łyżek bułki tartej
sól
Składniki PATISONY:
300 g małych patisonów
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
6 łyżek bułki tartej
słodka i ostra papryka
sól i pieprz
masło do smażenia
Przepis
Przygotowanie brukselek:
Umyj brukselki pod bieżącą wodą i poobrywaj odstające listki.
Zagotuj w garnku wodę i posól.
Do gotującej się wody wrzuć brukselki i gotuj 6-8 minut.
Po upływie tego czasu, odcedź brukselki i poczekaj, aż trochę przestygną.
Osuszone brukselki przekrój na pół, wzdłuż listków.
W rondlu rozpuść masło i dodaj bułkę tartą.
Połówki brukselek ostrożnie obtocz w bułce tartej z masłem.
Podsmażaj na patelni, do momentu zarumienienia się panierki.
Przygotowanie patisonów:
Patisony umyj pod bieżącą wodą i oczyść odkrawając górę i dół.
W jednej misce rozmąć jajko i dopraw solą, pieprzem i paprykami.
W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą z mąką.
Patisony panieruj jak kotlety. Najpierw w jajku, potem w mące z bułką.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.
Patisony smaż do momentu zarumienienia się panierki.