Brukselki i patisony smażone na maśle

codogara
Obiad
05.02.2016 11:36
Brukselki i patisony smażone na maśle
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

Składniki BRUKSELKA:

250 g brukselki

6 łyżek masła

6 łyżek bułki tartej

sól

Składniki PATISONY:

300 g małych patisonów

1 jajko

4 łyżki mąki pszennej

6 łyżek bułki tartej

słodka i ostra papryka

sól i pieprz

masło do smażenia

Przepis

Przygotowanie brukselek:

Umyj brukselki pod bieżącą wodą i poobrywaj odstające listki.

Zagotuj w garnku wodę i posól.

Do gotującej się wody wrzuć brukselki i gotuj 6-8 minut.

Po upływie tego czasu, odcedź brukselki i poczekaj, aż trochę przestygną.

Osuszone brukselki przekrój na pół, wzdłuż listków.

W rondlu rozpuść masło i dodaj bułkę tartą.

Połówki brukselek ostrożnie obtocz w bułce tartej z masłem.

Podsmażaj na patelni, do momentu zarumienienia się panierki.

Przygotowanie patisonów:

Patisony umyj pod bieżącą wodą i oczyść odkrawając górę i dół.

W jednej misce rozmąć jajko i dopraw solą, pieprzem i paprykami.

W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą z mąką.

Patisony panieruj jak kotlety. Najpierw w jajku, potem w mące z bułką.

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.

Patisony smaż do momentu zarumienienia się panierki.