Łosoś w cieście francuskim

Ewelina
Przekąski
12.01.2015 10:13
Łosoś w cieście francuskim

Przepis

Skład.

filet z łososia (ok. 30dag)

2-3 garści świeżego szpinaku (lub mrożonego około 20dag)

1 nieduża cebula

2 ząbki czosnku

opakowanie ciasta francuskiego

sól, pieprz do smaku

2 łyżki mleka (do posmarowania)

Zaczynamy.

Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę, to samo robimy z czosnkiem. Podsmażamy je na patelni a następnie dodajemy do nich szpinak i podduszamy aż zmięknie ( w przypadku szpinaku świeżego), lub aż odparuje z niego cała woda (w przypadku mrożonego). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.

Ciasto francuskie rozkładamy, na połowie kładziemy umytego łososia (należy także zdjąć z niego skórę - jeżeli ją posiada), a na wierzch kładziemy szpinak, przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Brzegi sklejamy i dociskamy widelcem, wierzch smarujemy mlekiem.

Tak powstałą sakiewkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200C i pieczemy przez około 20-25minut (aż ciasto francuskie się zrumieni).

Gotowego łososia można ewentualnie podawać z jogurtem naturalnym, lub skropić sokiem z cytryny.