Przepis
Skład.
filet z łososia (ok. 30dag)
2-3 garści świeżego szpinaku (lub mrożonego około 20dag)
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
opakowanie ciasta francuskiego
sól, pieprz do smaku
2 łyżki mleka (do posmarowania)
Zaczynamy.
Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę, to samo robimy z czosnkiem. Podsmażamy je na patelni a następnie dodajemy do nich szpinak i podduszamy aż zmięknie ( w przypadku szpinaku świeżego), lub aż odparuje z niego cała woda (w przypadku mrożonego). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
Ciasto francuskie rozkładamy, na połowie kładziemy umytego łososia (należy także zdjąć z niego skórę - jeżeli ją posiada), a na wierzch kładziemy szpinak, przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Brzegi sklejamy i dociskamy widelcem, wierzch smarujemy mlekiem.
Tak powstałą sakiewkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200C i pieczemy przez około 20-25minut (aż ciasto francuskie się zrumieni).
Gotowego łososia można ewentualnie podawać z jogurtem naturalnym, lub skropić sokiem z cytryny.