Pikantny makaron z krewetkami

Krzysztof
Makarony
25.02.2014 7:42
Pikantny makaron z krewetkami

Przepis

Składniki

200 g makaronu wstążki lub rurki

15 g oliwy z oliwek light

150 g żółtej papryki, pokrojonej w kostkę

150 g czerwonej cebuli, posiekanej

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

15 g przecieru pomidorowego

400 g pomidorów w puszce, razem z sokiem

50 ml wody

1 papryczka chili, drobno posiekana

160 g gotowanych krewetek

10 g soku z cytryny

15 g natki pietruszki, posiekanej

sól i pieprz

zielona sałata, jako dodatek

Ugotuj makaron (6-7 minut) i odcedź. Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę (5-6 minut). Dodaj czosnek, chili, przecier, paprykę i gotuj kilka kolejnych minut. Następnie dodaj pomidory, wodę i duś przez 5 minut. Dodaj krewetki, pietruszkę, sok z cytryny i przypraw. Na końcu dorzuć makaron, wymieszaj i podgrzewaj, aż będzie bardzo gorące. Podawaj z sałatą.