Przepis
Składniki
200 g makaronu wstążki lub rurki
15 g oliwy z oliwek light
150 g żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
150 g czerwonej cebuli, posiekanej
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
15 g przecieru pomidorowego
400 g pomidorów w puszce, razem z sokiem
50 ml wody
1 papryczka chili, drobno posiekana
160 g gotowanych krewetek
10 g soku z cytryny
15 g natki pietruszki, posiekanej
sól i pieprz
zielona sałata, jako dodatek
Ugotuj makaron (6-7 minut) i odcedź. Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę (5-6 minut). Dodaj czosnek, chili, przecier, paprykę i gotuj kilka kolejnych minut. Następnie dodaj pomidory, wodę i duś przez 5 minut. Dodaj krewetki, pietruszkę, sok z cytryny i przypraw. Na końcu dorzuć makaron, wymieszaj i podgrzewaj, aż będzie bardzo gorące. Podawaj z sałatą.