Przepis
Makaron z krewetkami i sosem szafranowym
2 porcje
składniki:
- 200 g mrożonych krewetek <np. black="" tiger=""></np.>
- 160 g makaronu
- 25 g masła
- 4 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz, płatki chili
Krewetki rozmrozić w lodówce. Następnie wyjąć jelito, nacinając krewetkę wzdłuż od środka i nożem wyjmując cienką nitkę. Można również oderwać ogon, jednak ja go zostawiłam.
W garnku zagotować osoloną wodę i ugotować makaron al dente. W międzyczasie przygotować sos i krewetki.
Ząbki czosnku posiekać drobno. Na patelni roztopić masło, wrzucić czosnek i chwilę podsmażyć, następnie dodać krewetki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć ok 2 minuty.
składniki na sos:
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 szczypty nitek szafranu
- 2 łyżki zimej wody
- szczypta mielonego kminku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1- 2 łyżki wody
Szafran zmiażdżyć w moździerzu i zalać wodą. Odstawić na 10 minut. Do rondelka dodać bulion, śmietankę i gotować do zagotowania. Następnie dodać szafran, kminek i wymieszać, gotować jeszcze przez chwilę.
Mąkę wymieszać w wodą, powoli dolewać miksturę do sosu, mieszając go cały czas. Należy kontrolować gęstość sosu, może się okazać, że niepotrzebna jest cała mączna mikstura, więc nie wlewajcie jej całej od razu, sos ma lekko zgęstnieć.
Do głębokiego talerza wlać sos, następnie ułożyć na nim porcję makaronu, a na wierzch położyć krewetki. Całość obsypać płatkami chili, szczyptą soli i pieprzu.
Podawać od razu.
Smacznego!