Przepis
Propozycja dla miłośników kuchni orientalnej – tajski makaron z chrupiącymi warzywami. Jeśli wykorzystujemy krewetki mrożone, wtedy ich wcześniejsze rozmrożenie czyni danie posiłkiem ekspresowym. Całość nie powinna zająć nam więcej niż 15 minut pracy. Danie to świetnie sprawdzi się również jako sałatka do pracy. Możemy je przygotować dzień wcześniej, rano makaron z sosem wymieszać i spakować do pudełka. Nie wymaga podgrzewania.
Fotografia makaronu ryżowego z krewetkami, mini kolbami kukurydzy i trawą cytrynową
składniki (2–3 osoby)
150 g krewetek królewskich
100 g makaronu ryżowego
½ limonki
½ czerwonej papryki
150 g pomidorów koktajlowych
150 g mini kolb kukurydzy
150 g groszku cukrowego
2 łyżki oleju
sos
1 łodyga trawy cytrynowej (lub ½ łyżeczki otartej skórki z limonki)
1,5 łyżeczki drobno pokrojonego imbiru
2 ząbki czosnku
⅓ łyżeczki płatków ostrej papryki (lub więcej dla amatorów pikantności)
sok z 1,5 limonki
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru brązowego
wykonanie
Krewetki rozmrażamy (jeśli używamy mrożone), oczyszczamy jeżeli nie było to zrobione: usuwamy głowę, pancerz oraz ciemną nitkę (jelito) na grzbiecie krewetki, wcześniej je delikatnie nacinając. Po wyczyszczeniu ponownie płuczemy.
Kolby kukurydzy przecinamy wzdłuż, a groszek i pomidory na pół. Trawę cytrynową obieramy z zewnętrznej warstwy, bardzo drobno siekamy. Czosnek również drobno siekamy. Paprykę kroimy na 4 części i kroimy w paski.
Makaron ryżowy (przełamany na pół) przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzany olej wrzucamy kukurydzę, płatki papryki, smażymy 3 minuty. Dodajemy połowę groszku, trawę, imbir, paprykę i krewetki. Smażymy ok. 1 minuty (krewetki szare, surowe, muszą zmienić kolor na pomarańczowy). Dodajemy czosnek, smażymy kolejne ½ minuty.
Dodajemy pomidory, sok z limonki, ocet ryżowy, sos rybny i sojowy, cukier, następnie gotujemy 1 minutę.
Do sosu dodajemy półplasterki limonki (wcześniej wyszorowanej), drugą część groszku oraz odcedzony makaron. Całość mieszamy, podajemy z kolendrą lub natką pietruszki.