Przepis
Składniki:
(dla 2 osób)
- 250 g makaronu spaghetti
- opakowanie mieszanych owoców morza - 250 g
- garść dużych krewetek
- 6 paluszków krabowych
- 2 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów w zalewie
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 1 średnia cebula
- łyżeczka suszonego oregano
- pieprz czarny mielony
- sól
- szczypta ostrej papryki lub łyżeczka oliwy aromatyzowanej chili - opcjonalnie
Przygotowanie:
Przyrządzenie dania rozpocząć od wstawienia osolonej wody do ugotowania makaronu. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekać, oliwki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki, pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić w kostkę. Paluszki krabowe pokroić w ukośne plasterki średniej grubości.W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory, krewetki, mieszankę owoców morza, przyprawy, posolić. W międzyczasie włożyć makaron do gotującej wody i ugotować al dente (ok. 10 minut). Sos gotować pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając - zajmie to mniej więcej tyle czasu, ile gotuje się makaron. Na ok. 3 minuty przed końcem gotowania sosu dodać pokrojone paluszki krabowe (gdybyśmy dodali je wcześniej, rozpadłyby się na drobne kawałki) i oliwki. Amatorzy ostrzejszych smaków mogą dodać łyżeczkę oliwy aromatyzowanej chili lub trochę ostrej papryki. Po ugotowaniu wymieszać na patelni makaron z sosem i od razu podawać.
Źródło:
http://hania-kasia.blogspot.com/2011/11/spaghetti-z-owocami-morza.html