- Czas przygotowania: 28 min
Składniki
1 kg żywych (świeżych) muli
500 ml wywaru warzywnego
400 ml białego wina
natka pietruszki
3 ząbki czosnku
1 szt cebuli
1 mała chili - opcjonalnie ( jeżeli lubimy ostrzej doprawione mule )
oliwa
Przepis
Dokładnie oczyść mule pod bieżącą wodą, a następnie przełóż je do miski z wywarem.
Cebulę i chili drobno posiekaj, a do użycia czosnku przygotuj prasę do wyciskania.
Na rozgrzaną oliwę w woku (ze względu na to , że jest szeroki i wygodny) wrzuć cebulę, chili i wyciśnij czosnek.
Teraz masz chwilę aby posiekać pietruszkę.
Gdy cebula się zeszkli dodaj mule całość zalewając winem.
Dodaj pietruszkę i przykryj pokrywkę. Całość duś do momentu aż małże się pootwierają – potrwa to kilka minut.
Na talerze mule rozłóż razem z sosem i podawaj z chrupiącą bagietką oraz lampką tego samego wina którego użyłeś/łaś do potrawy.