Mule w winie

codogara
Przekąski
05.02.2016 11:32
Mule w winie
  • Czas przygotowania: 28 min

Składniki

1 kg żywych (świeżych) muli

500 ml wywaru warzywnego

400 ml białego wina

natka pietruszki

3 ząbki czosnku

1 szt cebuli

1 mała chili - opcjonalnie ( jeżeli lubimy ostrzej doprawione mule )

oliwa

Przepis

Dokładnie oczyść mule pod bieżącą wodą, a następnie przełóż je do miski z wywarem.

Cebulę i chili drobno posiekaj, a do użycia czosnku przygotuj prasę do wyciskania.

Na rozgrzaną oliwę w woku (ze względu na to , że jest szeroki i wygodny) wrzuć cebulę, chili i wyciśnij czosnek.

Teraz masz chwilę aby posiekać pietruszkę.

Gdy cebula się zeszkli dodaj mule całość zalewając winem.

Dodaj pietruszkę i przykryj pokrywkę. Całość duś do momentu aż małże się pootwierają – potrwa to kilka minut.

Na talerze mule rozłóż razem z sosem i podawaj z chrupiącą bagietką oraz lampką tego samego wina którego użyłeś/łaś do potrawy.