Przepis
Składniki:
ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka w temperaturze pokojowej
1/3 kostki masła
4 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
nadzienie:
1 szklanka brązowego cukru
2 i 1/2 łyżki cynamonu
1/3 kostki masła
2 jabłka
100-150g kropelek czekoladowych do zapiekania
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku
2. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, wbij jajka. Dodaj mleko z drożdżami i wyrabiaj, dodając stopniowo stopione masło. Wyrób elastyczne ciasto. Odstaw miskę do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
3. Wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i podziel ciasto na pół, rozwałkuj na kształt prostokąta każdą połowę. Posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
4. Na jednym prostokącie rozsyp kropelki czekoladowe, a na drugim bardzo cieniutkie plasterki jabłek (ja kroiłam ćwiartki nożykiem do obierania warzyw).
5. Zawiń ciasto w rulon i pokrój na około 1,5 - 2 cm plastry. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
6. piecz w 200 st. przez około 15 minut - do zarumienienia.