Cynamonowe rollsy

Krzysztof
Przepisy
10.02.2014 19:16
Cynamonowe rollsy

Przepis

Składniki:

ciasto:

1 szklanka ciepłego mleka

2 jajka w temperaturze pokojowej

1/3 kostki masła

4 i 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka soli

1/2 szklanki cukru

2 i 1/2 łyżeczki drożdży instant

nadzienie:

1 szklanka brązowego cukru

2 i 1/2 łyżki cynamonu

1/3 kostki masła

2 jabłka

100-150g kropelek czekoladowych do zapiekania

1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku

2. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, wbij jajka. Dodaj mleko z drożdżami i wyrabiaj, dodając stopniowo stopione masło. Wyrób elastyczne ciasto. Odstaw miskę do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.

3. Wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i podziel ciasto na pół, rozwałkuj na kształt prostokąta każdą połowę. Posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

4. Na jednym prostokącie rozsyp kropelki czekoladowe, a na drugim bardzo cieniutkie plasterki jabłek (ja kroiłam ćwiartki nożykiem do obierania warzyw).

5. Zawiń ciasto w rulon i pokrój na około 1,5 - 2 cm plastry. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.

6. piecz w 200 st. przez około 15 minut - do zarumienienia.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną