Bułki pszenno - orkiszowe z ziarnami

Jacek
Śniadania
05.02.2016 10:24
Bułki pszenno - orkiszowe z ziarnami
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Ciasto

250 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550

150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000

10 g otrębów pszennych

10 g siemienia lnianego

10 g sezamu

20 g pestek dyni

2 łyżeczki drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych)

1 łyżeczka cukru lub miodu

1,5 łyżeczki soli

300 ml letniej wody

1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

trochę siemienia lnianego i sezamu do posypania

Przepis

Suche składniki, poza cukrem, wymieszać w misce. Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, odstawić na 10 minut. W suchych składnikach zrobić dołek, wlać drożdże oraz 1 łyżkę oleju i wymieszać. Stopniowo dolewać resztę wody, mieszając ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski i szczelnie przykryć . Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Następnie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułki. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem blachę i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200oC. Bułki posmarować mlekiem i posypać siemieniem lnianym i sezamem. Piec przez ok. 10 minut w temp. 200oC, zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze ok. 20 minut.