- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Ciasto
250 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
10 g otrębów pszennych
10 g siemienia lnianego
10 g sezamu
20 g pestek dyni
2 łyżeczki drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych)
1 łyżeczka cukru lub miodu
1,5 łyżeczki soli
300 ml letniej wody
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
trochę siemienia lnianego i sezamu do posypania
Przepis
Suche składniki, poza cukrem, wymieszać w misce. Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, odstawić na 10 minut. W suchych składnikach zrobić dołek, wlać drożdże oraz 1 łyżkę oleju i wymieszać. Stopniowo dolewać resztę wody, mieszając ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski i szczelnie przykryć . Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Następnie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułki. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem blachę i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200oC. Bułki posmarować mlekiem i posypać siemieniem lnianym i sezamem. Piec przez ok. 10 minut w temp. 200oC, zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze ok. 20 minut.