Składniki
800 g mąki orkiszowej
550 ml ciepłej wody
14 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
2 łyżki oliwy
4 łyżki mielonych otrąb
4 łyżki siemienia lnianego
Przepis
Do miski przesypujemy mąkę. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Delikatnie mieszamy składniki w dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę, ciepłą wodę i sól. Pamiętajmy o tym, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby odchodziło od miski. Ciasto będzie nieco klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki.
Dwie formy o wymiarach 20x10 smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek. Wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to od 1-1,5 godziny. Wyrośnięte chlebki smarujemy ciepłą wodą i posypujemy siemieniem lnianym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 40-50 minut. Chleb po upieczeniu powinien mieć brązową skórkę. Studzimy na kratce.
Moje rady:
- czas wyrastania chleba jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu
- do posypania chleba można użyć innych nasion: czarnuszki, sezamu czy maku