Bułki pszenno-orkiszowe na sodzie

Iza
Śniadania
07.04.2016 11:30
Bułki pszenno-orkiszowe na sodzie
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Składniki:

275 g mąki pszennej

275 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka soli

400 – 500 ml maślanki naturalnej

Dodatkowo:

mąka do oprószenia stolnicy

papier do pieczenia

Przepis

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C.

Obie maki przesiać z solą i soda do miski. Dolać 400 ml maślanki i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche dolać więcej maślanki (wszystko zależy od rodzaju użytej maki).

Na oprószoną mąką stolnicę wyłożyć ciasto, podzielić na 8 - 10 części i uformować bułki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec od razu w nagrzanym piekarniku przez 20 – 25 minut.