- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Składniki:
275 g mąki pszennej
275 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
400 – 500 ml maślanki naturalnej
Dodatkowo:
mąka do oprószenia stolnicy
papier do pieczenia
Przepis
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C.
Obie maki przesiać z solą i soda do miski. Dolać 400 ml maślanki i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche dolać więcej maślanki (wszystko zależy od rodzaju użytej maki).
Na oprószoną mąką stolnicę wyłożyć ciasto, podzielić na 8 - 10 części i uformować bułki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec od razu w nagrzanym piekarniku przez 20 – 25 minut.