Przepis
Składniki:
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
250 g mąki pszennej typ 550,
7 g drożdży instant,
300 ml wody,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka masła,
1 łyżka miody,
1 łyżeczka anyżu (użyłam jednej gwiazdki, którą roztłukłam tłuczkiem przez bawełniany ręcznik)
Dodatkowo:
Ziarna do posypania bułeczek: słonecznik, siemię lniane, dynia.
Smarowanie bułeczek:
1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany.
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do natłuszczonej miski, przykrywamy ręcznikiem bawełnianym na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 9 równych części. Bułeczki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie smarujemy bułeczki jajkiem wymieszanym z śmietaną i posypujemy ziarnami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190°C i pieczemy 15-17 minut. Studzimy na kratce.