Bułeczki pszenno-orkiszowe z anyżkiem

Krzysztof
22.08.2014 10:41
Bułeczki pszenno-orkiszowe z anyżkiem

Przepis

Składniki:

250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,

250 g mąki pszennej typ 550,

7 g drożdży instant,

300 ml wody,

1 łyżeczka soli,

1 łyżka masła,

1 łyżka miody,

1 łyżeczka anyżu (użyłam jednej gwiazdki, którą roztłukłam tłuczkiem przez bawełniany ręcznik)

Dodatkowo:

Ziarna do posypania bułeczek: słonecznik, siemię lniane, dynia.

Smarowanie bułeczek:

1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany.

Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do natłuszczonej miski, przykrywamy ręcznikiem bawełnianym na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 9 równych części. Bułeczki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie smarujemy bułeczki jajkiem wymieszanym z śmietaną i posypujemy ziarnami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190°C i pieczemy 15-17 minut. Studzimy na kratce.