Risotto z cukinią

Ewelina
Obiad
09.11.2015 10:46
Risotto z cukinią

Składniki

1 szklanka ryżu arborio

750 ml bulionu

1 mała cukinia

1 pojedyncza pierś z kurczaka

3 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1/2 pęczka natki pietruszki

Przepis

Na 2 łyżkach oliwy smażymy posiekany czosnek i wsypujemy ryż. Dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.

Następnie porcjami dolewamy bulionu- jedna porcja to ok. 1/2 szklanki. Po wlaniu pierwszej porcji, zaczynamy potrawę energicznie mieszać. Musimy to robić niemal cały czas, by ryż się nie przypalił i by wydzieliła się z niego skrobia. Kolejną porcje bulionu dolewamy wtedy, gdy poprzednia całkowicie już wsiąknie w ryż. Czynność powtarzamy, aż ryż zmięknie a potrawa stanie się kleista.

W międzyczasie czasie kurczaka i cukinię ze skórką kroimy w kostkę, podsmażmy je na oliwie i dodajemy do ryżu.

Na koniec do dania wrzucamy 2 łyżki masła i tarty parmezan. Risotto po raz ostatni dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze.

Danie ozdabiamy siekaną natką pietruszki.