Składniki
1 szklanka ryżu arborio
750 ml bulionu
1 mała cukinia
1 pojedyncza pierś z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
Przepis
Na 2 łyżkach oliwy smażymy posiekany czosnek i wsypujemy ryż. Dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty.
Następnie porcjami dolewamy bulionu- jedna porcja to ok. 1/2 szklanki. Po wlaniu pierwszej porcji, zaczynamy potrawę energicznie mieszać. Musimy to robić niemal cały czas, by ryż się nie przypalił i by wydzieliła się z niego skrobia. Kolejną porcje bulionu dolewamy wtedy, gdy poprzednia całkowicie już wsiąknie w ryż. Czynność powtarzamy, aż ryż zmięknie a potrawa stanie się kleista.
W międzyczasie czasie kurczaka i cukinię ze skórką kroimy w kostkę, podsmażmy je na oliwie i dodajemy do ryżu.
Na koniec do dania wrzucamy 2 łyżki masła i tarty parmezan. Risotto po raz ostatni dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze.
Danie ozdabiamy siekaną natką pietruszki.