Pierogi z kiełbasą

Ewelina
Obiad
09.11.2015 10:40
Pierogi z kiełbasą

Składniki

iasto

- 500 g mączystych ziemniaków (np. bryza)

- 2-2,5 szklanki mąki pszennej

- 2 jajka

farsz

- 300 g kiszonej kapusty

- połowa główki kapusty świeżej

- 350 g pieczarek

- 3 Kiełbasy od Dziedzica (użyłam od Hańderek)

- sól himalajska

- świeżo zmielony pieprz

- 1/8 łyżeczki chili (opcjonalnie)

- łyżka oleju

- 2 łyżeczki przyprawy do bigosu

- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- 4 śliwki suszone

Przepis

Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wyrobić ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto musi dać się ładnie wałkować. Ja dałam dwie szklanki mąki i potem przy rozwałkowywaniu ciasta podsypywałam go mąką. Dzielimy ciasto na części, każdą z nich wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.

Farsz - kapustę świeżą drobno szatkujemy, przekładamy do garnka. Zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 25 minut. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni z łyżką oleju, wrzucamy do kapusty. Dodajemy poszatkowaną drobno kiszoną kapustę, przyprawę do bigosu oraz suszone śliwki. Dusimy pod przykryciem około godziny co jakiś czas mieszając. Na koniec kiełbasę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na patelni, dodajemy do bigosu, doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie chili oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos ma mieć zdecydowany, mocny smak. Gotujemy jeszcze kilka minut, tym razem bez przykrycia, musimy odparować nadmiar sosu, musimy włączyć większy gaz i mieszać, aż bigos odparuje. Studzimy farsz. Ja farsz przygotowałam sobie wieczorem a pierogi następnego dnia.

Pierogi gotujemy w gorącej wodzie z solą około 10 minut. Wykładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulką, możemy dodać kiełbasę lub boczek, albo podsmażyć pierogi na patelni.

Ja podałam z podsmażoną cebulką i kiełbasą.