Sałatka meksykańska - królowa imprez

Ewelina
Sałatki
05.11.2015 12:05
Sałatka meksykańska - królowa imprez

Składniki

500 g mięsa mielonego

1 cebula, drobno pokrojona

3 łyżki oleju

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

sol, pieprz do smaku

1/2 główki kapusty pekińskiej lub lodowej

3 pomidory

0,5 kg pieczarek

oregano

1 puszka fasolki czerwonej

1 puszka kukurydzy konserwowej

100 g sera żółtego tartego

paczka chipsów tortilla o smaku chilli

SOS :

5 łyżek majonezu

400 ml jogurtu naturalnego

ketchup do smaku

Składniki sosu mieszamy, odkładamy na czas przygotowania sałatki.

Przepis

Mięso mielone podpiekamy z cebulą na oleju, dodajemy przecier, przyprawy i odcedzoną fasolkę. Dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. Na drugiej patelni podpiekamy poszatkowane pieczarki, doprawiamy do smaku, studzimy. Kapustę drobno kroimy.

Na dno przeźroczystej miski kładziemy kapustę, na to mięso mielone, następnie pieczarki, kukurydza z puszki, ketchup, ser tarty i pokrojone pomidory. Sałatkę polewamy sosem majonezowym. Wokół miski układamy ozdobnie całe nachos, a na wierzch posypujemy resztę pokruszonych chipsów.

Sałatkę dekorujemy według uznania i przechowujemy w lodówce.

Smacznego !